Schie 50, Schiedam

Herbestemming Pakhuis

De voormalige distileerderij achter een oud proeflokaal langs de rivier de Schie in Schiedam was jaren als opslag in gebruik. Het pand was meer dan 40 cm scheefgezakt door funderingsproblemen, het pand lag op 50 meter van een alcoholvulpunt en het bestemmingsplan stond een woonfunktie van 150 m² toe. Maar het lag op een prachtige locatie aan de Schie.

De opdrachtgever benaderde ons met de vraag of wij een mogelijkheid zagen voor een ruime woning voor vijf personen met een kantoor.

Volgens de jurist van gemeente was een kantoor echter geen bedrijf, dus toen wij haar vroegen wat zij dan op het "stadskantoor" deed, kregen we uiteindelijk toestemming om het plan uit te werken.

Het funderingsprobleem is gestabiliseerd met een constructie die naar de paalfundering bij de nieuwe lift leidt. Om voldoende daglicht in het pakhuis te krijgen is een lichthof in het dak gemaakt met een beloopbare glazenvloer op de 1e verdieping. Daarmee werd ook het vereiste woonoppervlak gereduceerd. De begane grond is een grote living met uitloop naar de binnenplaats geworden, de eerste verdieping een ruime bibliotheek. Op de twee verdiepingen erboven zijn de slaap en badkamers gerealiseerd.